Onze motivatie

Zwerfvuil behoort tot de top 3 ergernissen van Nederlanders en dus ook waarschijnlijk in Peel en Maas. Het leidt tot verrommeling van de straat, het vervuilt de natuur en het trekt ongedierte aan. In plaats van ons daaraan te ergeren, doen we er wat aan. We organiseren grote opruimacties om de ergste rommel op te ruimen. Dat loont: In twee uur tijd heb je snel 1 tot 2 vuilniszakken vol. Per persoon!

We weten dat echte oplossing is dat niemand meer iets op straat of in de natuur weggooit. Dat gaat helaas nogal wat tijd kosten, want daarvoor is een mentaliteitsverandering nodig. Door voorlichting op scholen en bij verenigingen hopen we daaraan bij te dragen. Tenslotte werken we samen met de gemeente om op de juiste plekken vuilnisbakken te krijgen ('hotspots') en ook de grootste vervuilers aan te pakken.

Het verbieden van plastic zakjes heeft al wat geholpen en het invoeren van statiegeld op kleine flesjes in 2021 zal ook helpen, maar voorlopig moeten we ermee leven dat er jaarlijks meer dan 50 miljoen kilo zwerfafval in Nederland is. De komende tijd hebben we dus nog voldoende werk en daarom is iedereen welkom bij onze acties.


Veel gemaakte opmerkingen


Ik ga toch geen vuilnis van anderen opruimen.

Dat is wel wat we doen. Zelf gooien we nooit iets op straat of in de natuur weg, dus komt het van anderen. Maar zwerfafval is er nu eenmaal en als niemand het opruimt, dan blijft het liggen of spoelt het af naar zee. Door met een grote groep op te ruimen, zorgen we dat veel wordt opgeruimd en omdat we zo zichtbaar zijn, beseffen meer mensen dat er iets aan kan worden gedaan. Tenslotte: van álle vrijwilligerswerk kan worden gezegd dat iemand anders het maar moet doen. Toch doen mensen het, omdat het gezellig is en een goed gevoel geeft. Dat geldt ook voor opruimacties.

Dit is dweilen met de kraan open.

Er zijn veel meer mensen die geen afval uit hun handen laten vallen en zich aan zwerfvuil ergeren dan mensen die de rommel veroorzaken. Als van die eerste groep iedereen een heel klein beetje opruimt, dan blijft niet veel zwerfafval meer over. Één blikje of flesje per dag oprapen zijn er 365 per jaar. Als 100 mensen dat doen, zijn het het 36500! Stel dat 10 miljoen Nederlanders dat doen. En elke stukje van straat of uit de natuur is er één!

Het moet bij de bron worden aangepakt.

Natuurlijk kan dit niet zo blijven doorgaan. De publiciteit over de plastic soep heeft gelukkig veel ogen geopend en zowel in de politiek als het bedrijfsleven worden maatregelen genomen. Denk aan het verbieden van sommige producten of (her)introduceren van statiegeld. Bedrijven zullen mee moeten doen, vanwege wetgeving of omdat ze anders de klant aan hun concurrent verliezen. We vertrouwen erop dat het zomaar weggooien van afval op straat of in de natuur door deze maatregelen grotendeels zal verdwijnen. Onmogelijk? Dat werd niet zo lang geleden ook gedacht van alcohol achter het stuur of roken in openbare ruimtes. Het kan snel gaan...