World Cleanup Day 2019 - In de 7e hemel

Locatie: In de 7e hemel, Belgenhoek 7, Grashoek

Tijd: 10.00u.-12.30u.

Naar de website van de sponsor

Pluk en theetuin In de 7e hemel ligt in de Belgenhoek aan de rand van de verheven Peel. Zij sponsoren de opschoonactie van de Marisberg, het Molentje en andere delen van dit uitgestrekte natuurgebied dat deel uitmaakt van de verheven Peel.

Op het bosrijke droge stuifzandgebied van de Marisberg zakt water de grond in en dat komt in het natte veenweidegebied van het Molentje met zijn bloemrijke schraalgraslanden weer naar boven. Daartussen in ligt het hoogveenrestant de Scherliet, waar plaatselijk nog levend veenmos aanwezig is. Dit inzijgings-kwelsysteem laat in het klein zien hoe het uitgestrekte veenmoeras van de Peel ontstaan is. Dit moeras is de verblijfplaats van veel water- en moerasvogels, die vanuit een vogelkijkhut waar te nemen zijn. De omringende veenweilanden zijn het domein van weidevogels als wulp, kievit en grutto.

Dwars door dit natuurgebied loopt een Struinpad dat vier jaar geleden door stichting VEEN is geopend. Deze stichting zet zich in om het peelgebied ten noorden van Grashoek-Meijel te behouden en te herstellen en zal tijdens de opschoonactie meer uitleg geven over dit bijzondere gebied.

Deelnemers krijgen wandelroutes van 3-4 kilometer en kunnen onderweg wat ze tegenkomen opruimen. We verwachten dat niet heel veel wordt verzameld, maar als we wat er ligt niet opruimen dan blijft het eeuwig liggen. Kortom: een mooie natuurwandeling met een goed doel!