Peukenactie 2019

Jaarlijks komen naar schatting 10 miljard sigarettenpeuken in het zwerfafval terecht. Dat staat gelijk aan 2½ kilo zwerfafval per roker! Als over een jaar of twee eindelijk statiegeld op de plastic flesjes en blikjes zit, dan blijven we met deze afvalberg zitten. En wat wordt langzaam maar zeker duidelijk: sigarettenpeuken zijn nog schadelijker voor het milieu dan de drankverpakkingen. Ze bestaan namelijk niet uit papier en tabak, maar zijn 100% plastic dus vergaan niet en zitten ook nog vol met 4000 chemische stoffen (waaronder arsenicum en ammonia). Vreemd dat het zo gewoon is dat een peuk op de grond wordt gegooid en uitgetrapt.

We willen met een bliksemactie dit onder de aandacht brengen. Dat pakken we als volgt aan: eerst gaan we zonder veel publiciteit peuken opruimen en verzamelen. Daarna maken we via de pers bekend hoeveel peuken we hebben verzameld en hoe vervuilend het is. En vooral: hoe raar het eigenlijk is dat we met zijn allen accepteren dat ze zomaar worden weggegooid. We combineren deze actie met het  uitdelen van zakasbakjes (met natuurlijk een verwijzing naar onze actie, de pers en misschien een foldertje).

Het idee is dat we op zaterdag 28 december tussen 13u. en 15u. in het centrum van Panningen peuken verzamelen. We komen voor het gemeentehuis bij elkaar en gaan aan de slag. Deze keer dus geen welkomstpraatje of koffie: direct actie. Wie dan niet kan of liever dichter bij huis wil opruimen: dat kan natuurlijk ook. Het is in dat geval handig om ons dat door te geven, want mogelijk zijn er nog meer vrijwilligers die op een andere tijd of plek aan de slag willen. We brengen jullie dan vóór Kerstmis in contact met elkaar. Het is daarbij wel belangrijk om bij te houden hoelang je opruimt en te zorgen dat we die peuken op zaterdag 15u. in Panningen hebben (voor foto's en totaal gewicht/aantal).

Wie mee wil doen: aub opgeven door een mail naar het bekende email-adres contact@peelenmaasschoon.nl. Geef daarbij aan of je naar Panningen komt op 28 december 13u. en anders waar en wanneer je dit zwerfafvalprobleem gaat aanpakken. En praktisch: Het schijnt dat een tangetje met spitse punt het handigste werkt (volgens het peukenmeisje).

We hopen dat jullie willen meehelpen om een onverwacht zwerfafval-probleem aan te pakken met een misschien wat vreemde opruimactie; we laten de andere rommel namelijk liggen deze keer.