Peukenactie 2019

Jaarlijks komen naar schatting 10 miljard sigarettenpeuken in het zwerfafval terecht. Dat staat gelijk aan 2½ kilo zwerfafval per roker! Als over een jaar of twee eindelijk statiegeld op de plastic flesjes en blikjes zit, dan blijven we met deze afvalberg zitten. En wat wordt langzaam maar zeker duidelijk: sigarettenpeuken zijn nog schadelijker voor het milieu dan de drankverpakkingen. Ze bestaan namelijk niet uit papier en tabak, maar zijn 100% plastic dus vergaan niet en zitten ook nog vol met 4000 chemische stoffen (waaronder arsenicum en ammonia). Vreemd dat het zo gewoon is dat een peuk op de grond wordt gegooid en uitgetrapt.

Daarom hebben we op zaterdag 28 december een kleine opruimactie gehouden in Panningen en Maasbree. In twee uur tijd hebben we met 10 personen meer dan 4 kilo aan peuken verzameld. Zie de foto's hieronder. Dit was genoeg reden om de pers op te zoeken en duidelijk te maken dat we hier een probleem hebben. Zoals al in Hallo wordt gezegd: het kan niet anders dan dat de rokers zich niet bewust zijn van deze vervuiling, want dit zijn dezelfde mensen die netjes hun klein chemisch afval naar de milieu-straat brengen.

We hebben daarom 800 zakbakjes verspreid op tabaksverkooppunten, die door rokers gratis kunnen worden meegenomen. Zo kunnen de peuken in het vervolg mee naar huis en daar fatsoenlijk worden weggegooid. Het liep echt storm en waren in een mum van tijd weg. Wie er toch nog een wil, die kan zo'n zakasbakje zelf kopen of een alternatief (klein blikje) bedenken.